ISRAEL ALBA
architecture can
VALENCIA WASTE TREATMENT PLANT

The waste-treatment plant (WTP) is located on the outskirts of the city of Valencia in an area close to the airport, where the crop fields and market gardens stretch out like a sea of gold and green, a typical image in this place, famed for its fertile land and gentle Mediterranean climate. This project, conceived as a public facility, providing a public service whose negative connotations must be erased, incorporates a visitor centre and an educational facility to demonstrate the energy-related and environmental potential of the plant and raise awareness among the population who also have a role to play in the management of what we choose to throw away. As a kind of observatory, it is a place to study, to understand and to contemplate contemporary society. The elements of the surroundings such as the topography, scale, colours and textures are used as a source of inspiration, while responding with precision and rigor at the same time to a complex functional programme, a simple idea and coherent image, and establishing a close relationship between landscape and technology. The project builds a piece of the city through a small access plaza, a public meeting place for workers and visitors, where the water and vegetation, based on local orange trees, are given great importance. The establishment and organisation of the waste treatment process, which works in support of gravity, have been developed through taking optimum advantage of the topographical conditions and through access to the chosen site. Annually, as a whole, the WTP deals with a total of 450,000 tonnes of urban waste. The fragmentation of the main building in four linear strips responds both to the internal logic of the waste treatment process and to the need to have natural light for the work carried out inside. These strips, which are extended into the ground with coloured gravel and natural grass in continuity with the façades and roofs of the main building, fit in with the landscape and forge a link between the project and the land and its immediate surroundings. The roofs reproduce both the industrial process and the landscape that surrounds it. To make it possible for the building to become a true public facility, a tour has been designed for visitors which includes an exhibition and education and exhibition classroom that links the waste, the energy and the city like a small observatory.

typology: Office / Infrastructure / Waste lab can location: Quart de Poblet, Valencia area: 70.580 m² status: completed 2012 client: EMTRE / UTE Los Hornillos TEAM:
principal architect: Israel Alba
associated architect: Mónica Domínguez
architects: Zina Petrikova, Ines Steuber
competition architect: Elena Simón
project architects: Aránzazu Álvarez, Laura Torres, Laura Rojo, Jorge Valseca
computer graphics: Carlos Serrano
scale model: Teresa Goyarrola
engineering consulting: IBERPORT (Alberto Azcón)
builidng services consulting: Maproing, S.L. (Mario Abajo)
construction company: UTE Los Hornillos (VALORIZA, S.A.-CYES, S.A.-CORPORACIÓN F. TURIA, S.A.)
photographs: Jesús Granada
Quart de Poblet, Valencia
FINALIST AZ AWARDS 2014

AZURE MAGAZINE’S 2014 INTERNATIONAL AWARDS, CANADA +INFO
Our project is a FINALIST in the ARCHITECTURE, Commercial and Institutional Buildings over 1.000 square metres category.

09/07/2014 // Blog


Comments Off
PID GLOBAL AWARDS 2013 HONORABLE MENTION

Israel Alba has received an Honorable Mention Award for Public Interest Design Global
PRESS RELEASE

16/12/2013 // Blog
LECTURE BY ISRAEL ALBA. WHERE DOES OUR WASTE GO? UNIVERSIDAD EUROPEA, MADRID 28/11/2013 // BlogLectures and teaching
NEW EDITION ONLINE. WHERE DOES OUR WASTE GO? 14/11/2013 // Publications
VALENCIA WASTE TREATMENT PLANT IN ARCHDAILY 08/11/2013 // BlogPublications
VÍA CONSTRUCCIÓN. Num 115-116 24/09/2013 // BlogPublications
1st PRIZE 20/10/2004